TŁUSTY CZWARTEK

TŁUSTY CZWARTEK

Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem  znany także jako zapusty, mięsopust, karnawał. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.

W tym dniu najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.

Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.

Zgodnie z tym przysłowiem aby nikomu nie zabrakło słodkości, w naszej pracowni smażyliśmy pączki i faworki.

SMACZNEGO!

admin

Comments are closed.